Kirke vs borgerlig

Kirkebryllup eller rådhusbryllup?

Skal du holde kirkebryllup eller rådhusbryllup? Er du til smukke kjoler, kærlighedsbudskabet og store ceremonier, er du måske ikke i tvivl om, at det er et kirkebryllup, du skal holde. Er du derimod ikke til den helt store ceremoni, kan det tænkes, at du skal giftes borgerligt. Har du dog stadig en stor drøm om den store kjole, men ikke ligefrem synes det skal være foran Gud, at du skal vies, er det begyndt at blive mere og mere normalt med borgerlige vielser i det fri – og med det helt store skrud.

Er du stadig i tvivl, kan du herunder læse om forskellen på den kirkelige vielse og den borgerlige vielse.

Den kirkelige vielse 

Den kirkelige vielse forgår som regel i kirken. Det kan dog også lade sig gøre at blive kirkeligt viet uden for kirkens rum, men det kræver tilladelse og godkendelse fra præsten eller biskoppen.

Vælger du det traditionelle kirkebryllup kræver det, at mindst én af jer er medlem af folkekirken. Første step vil være at booke en dato og klokkeslæt til brylluppet. Når datoen er i hus er det egentlig ikke så meget mere du skal tænke over, før ca. en måned før brylluppet. Her bliver du kaldt til samtale med præsten, hvor I gennemgår vielsesritualet og udvælger salmer. Desuden får I en personlig snak, hvor præsten vil høre lidt om jer som personer, så bryllupstalen kan tilskrives jer som par.

Under en kirkelig vielse er der særlige skikke og ceremonielle traditioner. For det første møder brudegommen og forloveren som de første i kirken. Alt efter hvilken familie man tilhører, er der faste regler for, hvor man skal placere sig i kirken. Ifølge traditionerne skal brudens familie nemlig sidde i venstre side af kirken og gommens i højere.

Du kan læse mere om kirkebrylluppet her

Den borgerlige vielse 

De fleste borgerlige vielser foregår på rådhuset, og har som regel færre gæster. De borgerlige vielser går ofte meget hurtigt, og ofte er der flere par, der skal giftes samme dag.

En tendens der dog bliver mere og mere udbredt i Danmark er borgerlige vielser, som foregår andre steder end på rådhuset. Inspirationen kommer sandsynligvis fra USA, hvor det for eksempel er mere almindeligt at blive viet på stranden eller i en pavillon i en park. Her holder man stadig store fester, med bryllupskage, dans og store kjoler. Det vil sige, at man stadig får den store bryllupsfest, men ikke den kirkelige velsignelse.

Du kan læse mere den borgerlige vielse her

Uanset hvad du vælger, kirkelig eller borgerlig vielse, så er én ting altid sikkert: Du kan og skal få lige den kjole DU drømmer om til dit bryllup. Vil du inspireres til din kjole, kan du læse om Buch Coutures brude her