Bryllups traditioner

Something Old, Something New, Something Borrowed & Something Blue

Mange kender måske til traditionen om ”something old, something new, something borrowed and something blue”. Men vidste du godt, at det egentlig slet ikke er en dansk tradition? Traditionen stammer oprindeligt fra England, og er først blevet udbredt i Danmark de sidste par årtier. Alligevel er det en tradition, som vi danskere virkelig har taget til os, og bliver lige så hyppigt brugt, som de øvrige danske traditioner. Men hvad betyder alle disse ting, og hvor stammer de egentlig fra? Det får du svaret på lige herunder.

Traditionen stammer oprindeligt fra en engelsk remse, som lyder “Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue, A Sixpence in your Shoe”. Alle disse ”Somethings” er alle lykkebringende for bruden. Man mener, at remsen stammer fra den victorianske tid, og skulle beskytte bruden mod onde ånder, som kunne gøre hendes ægteskab barnløst.

Something Old

Det at bære ”noget gammelt” repræsenterer kontinuitet og skulle symbolisere det ”at holde sammen”. Ikke nok med at det symboliserede det ”at holde sammen” på gamle dyder og traditioner, man fik hjemmefra, så symboliserede det også kontinuitet for ægteskabet. Det ”gamle” kan sådan set være alt; et arvesmykke, et gammelt hårbånd eller et brudeslør der går i arv. Det er egentlig op til den enkelte brud, hvad hun har lyst til at bære som noget ”gammelt”.

 

Something New

At bære ”noget nyt” giver næsten sig selv. Denne del repræsenterer optimisme og lykke for fremtiden. Et nyt kapitel starter for ægteparret, og derfor er ”something new” på sin vis repræsenteret i det nye ægteskab. Denne kategori er også den lettest, for ”something new” kan være stort set alting. Hvis du bærer noget nyt på din bryllupsdag (og det gør man som regel), er denne kategori altså allerede repræsenteret. Din brudekjole repræsenterer for eksempel noget nyt. Har du lyst, kan du se smukke kjoler lige her

 

Something Borrowed

At tilføje noget lånt til dit brudelook bringer, ifølge traditionen, brudeparret held og lykke i fremtiden. Ifølge den ældste tradition skulle bruden bære undertøjet fra en veninde eller et kvindelige familiemedlem, som havde et lykkeligt ægteskab, og som dertil også havde fået mange sunde børn. Dette skulle eftersigende gøre bruden frugtbar. Men denne tradition blev udvisket med tiden, og man ændrede det til, at bruden blot skulle låne en genstand fra en veninde eller et familiemedlem i et lykkeligt ægteskab. Dennes lykke skulle derefter smitte af og overføres til brudeparret. I dag handler det ligeledes om at ære en veninde eller et familiemedlem man har kær.


Something Blue

Mens det at bære “noget blåt” også var beregnet til at fjerne onde ånder, står farven blå for kærlighed, renhed og troskab – tre nøglekvaliteter for et solidt ægteskab. Det traditionelle “noget blåt” kan føres tilbage til 1600-tallet, hvor engelske brude bandt blå bånd på deres brudekjoler, hvortil de unge mænd skulle forsøge at få fingrene i dem, og efterfølgende bærer dem i sin hat. Dette skulle eftersignede bringe ham lykke. Traditionen udviklede sig efterfølgende til, at bruden i stedet bar et blåt strømpebånd under sin kjole. I dag kan det dog også være et blåt smykke, blå blomster i brudebuketten eller et blåt silkebånd der bliver vævet ind i kjolen. Skal du have en smuk buket med blå blomster, kan jeg anbefale dig, at du tjekker Bang & Thy ud. Det gør du her

I Danmark er traditionen egentlig, at bruden bærer noget rødt og ikke blåt. Traditionen stammer fra middelalderen, hvor man mente, at farven rød holdt onde ånder væk. Så selvom farverne ikke er de samme, er tanken bag. I dag har vi dog taget det engelske blå til os og droppet den røde farve.


Sixpence in your shoe

Som den gamle remse antyder, skulle bruden også putte en sixpence (en kobbermønt) i sin sko. Denne del af remsen/tradition er efterhånden glemt, og det skyldes nok, at man mange steder i verden, ikke har samme møntfod, som man havde engang. Traditionelt var det faren, der skulle lægge en kobbermønt i brudens sko, lige inden de gik ind i kirken. Mønten skulle give brudeparret velstand i ægteskabet, og var mønten endda fra samme år, som bruden var født, bragte dette endnu mere held.

I Danmark har vi haft en anden tradition, som minder lidt om den engelske. Siden 1874 samlede unge piger enører sammen til køb af deres brudesko. Skikken lød, at brudeskoene kun måtte købes i kobbermønter, idet disse var lykkebringende. Desuden brugte man, ligesom i England, traditonen med at putte en kobbermønt i skoen. Traditionen var vedvarende helt frem til 1973, hvor enørerne forsvandt, og det er med al sandsynlighed derfor, at denne del af traditionen er mindre kendt i dag.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.​

Har du lyst til at prøve brudekjoler? 

 

Book en tid og prøv vores eksklusive brudekjoler i atelieret i Aarhus.

 

En brudekjolekonsultation hos os er uden beregning og vi har altid kun en brud inde ad gangen.⁠


Vi har også altid cava på køl, så du skal blot finde en tid, der passer dig. 


Book din tid online nu.